Ιστορική Αναδρομή

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

(Ιστορικά στοιχεία για την Εκπαίδευση στο Χαϊδάρι (Γ. Φραγκιαδάκη, Σύνοψη Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Χαϊδα΄ρι. Επετηρίδα 2ου Γενικού Λυκείου Χαϊδαρίου 1996-97)

Το 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου, όπως όλα τα Σχολεία της Δ.Ε., έχει τις ρίζες του στο Παράρτημα του 1959 και στο αυτοτελές μικτό Γυμνάσιο του 1963. Η ιστορία του ωστόσο αρχίζει το 1972, που ιδρύεται ως Γυμνάσιο Θηλέων.

Το προσωπικό του Σχολείου αποτέλεσαν σε πρώτη φάση ο θεολόγος Κωνσταντίνος Κουσουλός, ο μαθηματικός Βασίλειος Νικολόπουλος, η φιλόλογος Μαρία Χρυσάλλη και η φυσικός Φωτεινή Πηλιχού. Πρώτος Γυμνασιάρχης ανέλαβε ο θεολόγος Χαράλαμπος Λέγουρας, που διηύθυνε επιτυχώς το Σχολείο μέχρι τον Ιούνιο του 1975. Τον διαδέχτηκε για ένα χρόνο και με την ίδια επιτυχία ο φιλόλογος Τιμόθεος Στεφανάκης.

Ἐνας σταθμός είναι η προαγωγή του Γυμνασίου σε Λύκειο Θηλέων το 1976 με πρώτο διευθυντή τον πληθωρικό Κωνσταντίνο Κουσουλό, μακαριστό ήδη από τριετίας. Τον Κωνσταντίνο Κουσουλό διαδέχτηκε για το Σχολικό έτος 1979-1980 η σεμνή και ευσεβής Μαρία Χρυσάλλη, της οποίας η εικοσάχρονη παρουσία στο Σχολείο υπήρξε πολλαπλώς ευεργετική για την πορεία της. Επόμενος σταθμός στην ιστορία του Σχολείου ήταν η μετονομασία του σε 2ο Λύκειο το καλοκαίρι του 1980.

Πρώτη Λυκειάρχης ανέλαβε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου η Παναγιώτα Νικολοπούλου-Σαρδέλη. Ικανή και δραστήρια πάντα κατάφερνε πάντα να ενώνει τα διεστώτα και να αποφεύγονται οι κλυδωνισμοί. Τον Οκτώβριο του 1983 έγινε Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής. Από τη θέση αυτή προσέφερε καλές υπηρεσίες στην εκπαίδευση της περιοχής. Στο Σχολείο τη διαδέχτηκε ο φύλακας άγγελός του, Μαρία Χρυσάλλη μέχρι τη λήξη του επόμενου σχολικού έτους.

Με την έναρξη του Σχολικού έτους 1985-1986 ανέλαβε Διευθύντρια του Λυκείου η Ευγενία Τσάκωνα. Με γνώση και καλοσύνη αλλά προπαντός με ευγένεια άσκησε με επιτυχία τα καθήκοντά της «πολιτευθείσα αξίως του ονόματος».

Την Ευγενία Τσάκωνα διαδέχτηκε ο π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης μετά από δική της παράκληση και ανάλογη έκφραση επιθυμίας του συνόλου των κ.κ. συναδέλφων.

Από το 1996 έως το 2002 διηύθυνε η κ. Δ. Σκούφη με εξαίρεση το έτος 2000-2001 όταν τη διεύθυνση του Σχολείου είχαν αναλάβει οι κ.κ. Κουβελόπουλος Αθανάσιος και Μπολανάκης Ιωάννης. Από το 2002 μέχρι και το 2005 διευθυντής ήταν ο κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος. Τον διαδέχτηκε η κ. Μαρία Συλάκου για το έτος 2006-2007. Το Νοέμβριο του 2007 τη διεύθυνση αναλαμβάνει εκ νέου ο κ. Ιωάννης Μπολανάκης μέχρι και το καλοκαίρι του 2014.

Το Σχολικό έτος 2014-2015 ανέλαβε Διευθύντρια η κ. Κυριαζοπούλου Σταυρούλα η οποία άσκησε τα καθήκοντά της για μία σχολική χρονιά.

Το Σχολικό έτος 2015-2016 έγινε διευθύντρια η κ. Παγουλάτου Ευαγγελία η οποία παρέμεινε για δύο σχολικές χρονιές.

Με την έναρξη του Σχολικού έτους 2017-2018 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή ο κ. Διαμαντόπουλος Ευθύμιος κλάδου ΠΕ03 Μαθηματικός για τριετή θητεία.

Η προσωπικότητα των Διευθυντών των Σχολείων υπήρξε νομίζουμε το κέντρισμα για πολλούς εκλεκτούς συναδέλφους να παραμείνουν μόνιμα στο Λύκειο. Ἐτσι, σε αντίθεση με άλλα Σχολεία της Δυτικής Αττικής που ήταν «κέντρα διερχομένων», το 2ο Λύκειο αποτέλεσε πόλο έλξης των ικανών και φιλοτίμων εκπαιδευτικών, που αγωνίζονται καθημερινά, υπερβαίνοντας το γενικότερο α ρ ν η τ ι κ ό πλαίσιο, να προσφέρουν θ ε τ ι κ ό έργο μέχρι σήμερα.